Julianes_Bilder-11.png

JULIANES KOKEBOK FEIRER DET GODE LIV RUNDT BORDET!

 

ROTEKTE MATGLEDE
Jeg er en matglad grønnsaksentusiast. Målet mitt er å gjøre det enklere å spise grønnere gjennom å utvikle og dele oppskrifter. Jeg designer også sesongbaserte oppskriftshefter og holder matkurs her og der.
Jeg gjør også forskjellige typer kommersielle samarbeid. Ta kontakt om du vil finne på noe gøy matrelatert sammen!

Jeg håper å inspirere til å lage grønn mat fra bunnen, og har gjort et bevisst grep ved å utelate foto, og heller på gammeldags kokebokvis la godt utprøvde oppskrifter stå i sentrum. Oppskriftene får følge av mine illustrasjoner, og noen er mest som minneskisser å regne.

SMAK AV MINNER
Oppskriftene i Julianes Kokebok er et sammensurium av minner fra gode måltid og inspirerende reiser, med grønnsaker og matglede i sentrum. 
Retter fra tiden som ung voksen i New Zealand, fra studentdager i England, fra legendariske restaurantbesøk, fra familiemiddager og vennetreff.
Oppskrifter og delte måltid fra den like matelskende tysk/franske svigerfamilien min. Alt får sin plass her.  

I flere år drev samboeren min og jeg et gjestehus på Sandøya. Vi hadde en enkel grønn restaurant og kafé. Der serverte vi vår signaturrett Melanzane; ovnsbakt aubergine gratinert med tomat og parmesan. Gratengen er inspirert av retten vi spiste som nyforelskede på telttur på Sicilia. Beliggende rett ved campingplassen vår var en liten butikkafé med hvite plaststoler, og i disken stod form med aubergine. Unnselig, men med så mye smak.
På gjestehuset lagde vi også paprika fylt med risotto, pai med spinat og feta, og på Solskinnskaféen vår stod alltid linsesuppe med italiensk brød på menyen.

UFRIVILLIG VEGETARIANER
For 20 år siden, som 18-åring, ble jeg ufrivillig vegetarianer. Jeg arbeidet i et selvforsynt Steinersamfunn på New Zealand, og her måtte jeg lære meg å lage mat fra bunnen, alltid til ei stor gruppe mennesker, uten kjøtt og hovedsaklig av sesongens grønnsaker.
Denne pålagte begrensningen ble mitt lykketreff. Jeg måtte tenke kreativt, søke inspirasjon og kunnskap. Med det åpnet seg nye muligheter, og matglad som jeg alltid hadde vært, ble nysgjerrigheten min redning.
Ikke minst hadde jeg noen inspiratorer som introduserte meg for herlige retter og enkle oppskrifter, og med det ble jeg overbevist om at grønnsaksbasert mat kunne både smake fantastisk og mette godt. 


 

LESS IS MORE
Et måltid skal for meg smake godt og gjøre godt!
Det bør være enkelt å lage.
Jeg lager alltid mat fra bunnen. Jeg vil smake og kjenne igjen råvarenes opprinnelse.
På en travel ukedag bør det helst også gå litt raskt. Det tar nok litt lengre tid å lage grønnsaksbasert mat fordi det kreves mer hakking og kutting, men komplisert trenger det ikke være.
I tillegg må råvarene være lette å få tak i. I vårt tilfelle handler vi på øybutikken vår, og fra vanlige kjedebutikker på fastlandet.
I familien vår prøver vi å bruke sesongens grønnsaker. Fordi de er lett tilgjengelige og de er ferskere.
Ikke minst er det å handle sesongbasert billigere, noe som alltid har vært viktig for vår barnefamilie.
Jeg synes ferske grønnsaker smaker bedre, og liker også å tro at den livskraften de har i seg er bra for oss.

GODKJENT AV BARN
Fordi vi har barn, har vi måttet tilpasse kostholdsvanene litt, og i noen av oppskriftene fremhever jeg middager som er familiefavoritter, altså godkjent av barn. 
Jeg er en av dem som er fan av undercover grønnsaker, dvs å lure inn grønnsaker her og der, i gryter og gratenger.
Mens vi er på tema barn, anbefaler jeg å alltid servere noe barna liker godt når du introduserer nye retter.

LA GRØNNSAKENE SKINNE!
Grønnsaker kan spille hovedrollen, og det gjør de med glans, med litt kunnskap og triks.
Å lage grønnsaksbasert mat trenger ikke vanskelig, men det krever litt omstilling i måltidsplanlegging, og utgangspunktet må være i grønnsaken, i måten man tilbereder på og hvilke krydderier de kler best.

NOEN TIPS
Les hele oppskriften først.
Kutt opp grønnsakene før du går i gang.
Alt blir bedre gratinert.
Det meste kan ovnsbakes.
Bruk godt med krydder og urter.
Mange retter smaker bedre dagen etter, så hurra for restemiddag som gryteretter og gratenger!
Bruk mer bønner og linser.
Ost blir aldri feil, især om den er smelta...
Sjonglér med oppskrifter, prøv deg fram, SMAK underveis, finn det du liker, og kos deg!

Nå håper jeg Julianes Kokebok kan by deg på noe godt.




 



 

 
I love the Chinese words for greeting: Not strictly ´Hello´, but `Have you eaten yet?´
— Rick Stein