Kikert- og soppburger med krutt

Kikert- og soppburger med krutt

0.00

Vårparten 2018 ble jeg forespurt å utvikle en veggisburger for Kilen, en nystartet burgerrestaurant på Sandøya.
Henvendelsen mottok jeg med ydmykhet og med ambivalens fordi jeg ikke er fan av retter som prøver å etterape kjøtt.
Men jeg er jo heller ikke typen til å si nei til en utfordring. Etter en god del research og feiling, komponerte jeg tre forskjellige burgere. Alle basert på kikerter og alle med samme grunnoppskriften.
Som bindemiddel bruker jeg kikertmel (Gram flour). Dette mel av malte kikerter, og kan kjøpes på innvandrerbutikker.
Jeg presenterte en (vegan)burger med rødbete, en med kål og en med sopp. Det var varianten med sopp og røkt chili som ble favoritt. Denne serveres nå på Sandøyas uformelle bryggerestaurant.
Har du ikke kikertmel, bruker du bare et egg istedet.

Her er oppskrift om du vil lage dine egne:

INGREDIENSER
5-6 burgere

5 champignon, grovhakket og stekt
1 kopp kikerter (1 boks ), grovmost
½ gul løk, hakket i tynne strimler
2 fedd hvitløk, presset
3 ss kikertmel eller 1 egg
3 ss cashewnøtt, malt til mel
2 ss soltørket tomat, finhakket
2  ss sitronsaft
1 ½ ts salt
½ ts pepper
2 ss løkpulver
2 ss Maille sennep
1 ts chipotle chilipulver (røkt chilipulver)
1 ss paprikapulver
2 ss soyasaus

GJØR SLIK

1. Sett stekepanna på høyeste varme. Ha i litt olje og ha i grovhakket champignon. Stek til de har farge og litt skorpe. Ha i 1 ss soyasaus rett før de er ferdige.
2. Sil vann av kikerter. Bruk en potetmoser og mos kikertene i en romslig bolle. Du vil ha en grov masse.
3. Bland champignon med finstrimlet løk, pressede hvitløksfedd, finhakkede soltørkede tomater og cashewnøttmelet.
4. Bland med de øvrige ingrediensene; kikertmel og krydder.
5. Sett helst røren kaldt i  ½ time. Det gjør at burgerne holder bedre sammen.

STEKING.
Sett ovnen på 210C. Steketid 30 minutter.
6. Pensle et stekebrett med raps- eller solsikkeolje. Du skal kun pensle der burgerene skal ligge.
7. Form 6 burgere med hendene.
8. Legg burgerne der du har penslet med olje og gi også burgeroverflaten en omgang med olje.
9. Sett brettet i forvarmet ovn og la dem steke i 20 minutter på nest nederste rille i ovnen.
10. Etter disse 20 minuttene snur du hver burger forsiktig og lar dem steke ytterligere 10 minutter.
11. La burgerne hvile i et par minutter of de er klare for servering.

Til Kilen, restauranten på Sandøya har jeg og komponert tilbehør med mangosalsa og kålsalat.

Julianes villsalat med skvallerkål
1/3 rå sommerkål, finstrimlet

1 stor gulrot, grovrevet
2 store håndfuller skvallerkål, finhakket. (Evt persille)
Saften av ½- 1 sitron

Bland alle ingrediensene sammen.
Denne kan du oppbevare i en lufttett boks i kjøleskapet.
Holder seg fint i 3 dager.
(Du kan eventuelt bruke friske urter som koriander og/eller persille, men skvallerkål har en god smak av selleri som gjør seg i denne salaten. Bonus er at det er supersunt!)

Julianes mango og rødløksalsa
1 finhakket mango
1 finhakket rødløk
Saften av en lime
Litt grovt salt
Litt friskhakket chili
Litt olivenolje

Bland alt sammen og la stå i minst ½ time. Mens burgermassen hviler, kan du lage salsa.
Salsaen holder seg fint kjøleskapet i 3 dager.
Salsaen fungerer som dressing og gir fin balanse mot chili- og røyksmaken på burgerne.

Add To Cart