Soppstrudel med portvinsbakt purre

USD 0,00

Det er snart jul og med det reiser det seg kanskje hos flere et behov for noen grønne alternativer?
Det her er, jeg lover deg, en veldig god rett om du er kjøtteelsker, veganer, vegetarianer, veganer eller som meg; Spiser litt av alt, men mest grønnsaker for det elsker jeg.
Soppstrudel passer fint sammen med norsk julemat!
Jeg er ikke glad i erstatningsmat og mat som etterligner kjøtt.
Nøttestek har jeg ikke smakt, ikke forsøkt å lage, og gjør det nok heller ikke. Jeg liker best mat hvor grønnsakene får skinne, ikke kamufleres i en grøt av noe som skal smake som kjøtt.
Gi meg en feit purre, fersk rosmarin fra hagen, noen digre sopp og en god dæsj portvin så skal jeg vise deg hva jeg mener når jeg sier grønnsaker kan spille hovedrollen.
Den ser fin ut på bordet (jaggu er den faktisk vegansk også).
Og den tar ikke lang tid å lage, selv om det kan høres litt omstendelig ut. Prøv!

Ingredienser 
1 pakke filodeig (frossen, må tines)
Ca 1/2 kopp nøytral olje til baking (Jeg bruker Vita eller rapsolje)
1 DIGER purre eller 3 purre om du ikke finner en stor purre
6 ss portvin
600 g champignon
2 ss olje
3 ss soyasaus
4 kuber frossen spinat, tint
3 ss frisk rosmarin, hakket
1 håndfull frisk basilikum, grovrevet
litt salt
1 ts grovkvernet pepper

GJØR SLIK 
Sett ovnen på 210C varmluft

1. Ha soyasaus, olje i en plastpose. Ha i sopp og bland godt.
2. Del purren i to og vask den: Hold den på skrå under rennende vann (med roten vendt opp mot deg) og skyll inni foldene.
3. På et papirkledt bakebrett, legg de to halve purrene med snittsiden opp. Risle over portvin, så bittelitt olje. Pass på at væsken kommer ned i foldene.
4. Legg de hele soppene med stilken opp. Dette er viktig, hvis ikke siver den deilige, umamirike saften ut når du baker dem.
5. Bak grønnsakene i ovnen til purren har frynsete, brune tupper. Soppen skal ha skrumpet, og du saften skal sive ut og legge seg ved soppstilken. Kanskje 15 minutt. Omtrentlig.
6. Mens purre og sopp baker, tiner du spinatterningene i ei gryte på høy varme. Rør underveis til alt vann har fordampet.
7. Finhakk den ferske rosmarinen og grovriv den friske basilikumen.
8. Gå løs på filodeigen: På en papirkledt langpanneform legger du et ark med filodeig. Pensle det hele raskt med olje og gjenta til du har syv lag med filodeig.
9. I en stor bolle klipper du opp ovnsbakt og purre. (På denne måten sikrer du at den gode saften fra grønnsakene ikke går til spille). Ja, klipp med en stor husholdningssaks.
10. Bland så de friske urtene, den tinte spinaten, salt og flere runder grovkvernet pepper sammen med de bakte grønnsakene.
11. Fordel grønnsaksblandingen som en lang pølse på midten av filodeigen. Rull sammen og pensle med olje etterhvert som du ruller sammen.
12. Brett kantene sammen slik at fyllet forblir inni strudelen. Krøll et filoark som du legger på toppen og pensle godt med olje over det hele.
13. Bak i ca 20 min på 220C varmluft
14. Soppstrudelen skal være godt brun, gylden og sprø.

Serveres som den er, som del av julebuffet eller sammen med tradisjonelt norsk julemåltid.

Legg til i handlevogn