Marokkansk gryte med søtpotet

USD 0,00

Denne gryta tar ikke mer enn en halvtime fra du begynner matlaging til du kan sette deg ned å spise. Lista over ingredienser er lang, men merk at det meste er krydder. Og mange av dem har du kanskje allerede i skapet.
Kanskje du får lurt dette i barna og du har i godt med fløte eller rømme? Og kanskje med en god klatt smør.

Å gjenskape smaken av et godt måltid handler ofte om å kunne gjenkjenne krydderne.
For mange år siden var ei venninne og jeg i Marokko, og matvrak som vi er, hadde vi gledet oss stort til maten. Det var bare det at vi hadde glemt at det var Ramadan. Vi endte derfor for det meste opp med å spise pizza på typiske turistrestauranter fordi de var de eneste som var åpne i den muslimske fastemåneden.
Heldigvis fikk vi smake noen uforglemmelige retter innimellom all gummipizzaen.
Krydderne i denne suppa er inspirert av et sent restaurantmåltid på en takterasse i Marrakech. Det føltes litt som å se inn i en skattekiste da kelneren løftet lokket av tajinen (leirgryta), og vi oppdaget de langtidsgratinerte grønnsakene som skjulte seg bak den aromatiske krydderdampen. Det duftet kardemomme, kanel, spisskummen og ingefær, og var ganske sikkert en Ras el Hanout-variant.
Raz el Hanout er en krydderblanding som er brukes mye i det marokkanske kjøkken. Som med karri, finnes det uendelige variasjoner. Her er min versjon, og den kan brukes til en hvilken som helst gryterett.

Ca 4 porsjoner
INGREDIENSER

2 søtpotet, skrelt og kubet
1 gul løk, finhakket
2 fedd hvitløk, presset
2 tomler ingefær, friskrevet
1/2 ts chilipulver eller 1/3 friskhakket chili

KRYDDER:
1 ts paprikapulver
1 ts gurkemeie
1 ts koriander
1 ts spisskummen
1 ts kardemomme
1 ts salt
1 ts kanel
1/2 ts allehånde, om du har

3 ss tomatpuré
1 boks tomater
ca 5 dl kokende vann
1 buljongterning
2 bokser linser, avrent
En dæsj sitron
1 ts sukker eller litt flytende honning
olivenolje
Salt

GJØR SLIK
Sett ovnen på 190C

1. Skrell søtpotetene, og kutt i 1 cm kuber.
2. Spre søtpotene utover et stekebrett og risle over godt med olje. Strø over grove saltflak. Bak i ovnen på 190C i 25 minutter. Til de er myke og har fått farge og skorpe.
3. I mellomtiden har du den hakkede løken i ei gryte (gjerne jerngryte) og steker på medium varme til den er myk og gjennomsiktig.
4. Skru ned varmen litt, og ha i hvitløk, chili og frisk ingefær. Stek i ca 1 minutt.
5. Ha i 1 ss olje, og ha i alle krydderne. La dem varmes opp til det dufter aromatisk, ca 1/2 minutt.
6. Hell vannet av linseboksene, og vend i krydderblandingen.
7. Ha i tomatpuré, boksen med tomater, det kokende vannet og buljongterningen. La det syde til sausen er litt redusert. Justér evt med litt vann om du vil ha den tynnere
8. Ha de ovnsbakte søtpotet-terningene i gryta.
Smak til med litt sitron. Kanskje trenger du mer salt.

Dette smaker godt sammen med ris eller bare som den er.
Søtpotene kan byttes ut med andre typer ovnsbakte grønnsaker, f.eks blomkål og paprika.
Linsene kan byttes ut med kikerter eller hvite bønner.

*Tajine er en marokkansk leirgryte med kjegleformet lokk. Typisk lages retten i gryta og ovnsbakes, slik at maten blir gratinert. Har du tid, kan du jo lage denne retten i en jerngryte i ovnen.

Legg til i handlevogn