Rødvinskokt linsegryte- Puy Bourguignon

USD 0,00

Linser er min beste venn. Her brukes Puylinser fordi de beholder formen under koking, og har dermed god tyggemotstand.
I tillegg er de proteinrike og tar lett til seg smak.
(Røde linser funker ikke her. Heller ikke brune. De blir fort grøtete, og passer derimot istedet perfekt som proteinrik tykning til suppe eller saus.)

I vår småbarnsfamilie er denne gryta en slager.
Det hadde jeg ikke trodd. Kanskje ikke du heller; rødvin og linser? Til barn?
Trikset var å ha pølse i. -Vil du ha pølse, må du også smake på linsene, sa jeg. Overraskende nok falt linsene like mye i smak hos dem som pølsa.
Sausen er god!
Lag dobbel porsjon, for den smaker som alle gryter enda mye bedre dagen etterpå.

4 porsjoner
INGREDIENSER

1 gul løk, stor el medium, finhakket
2 selleristenger, finhakket (eller 1 fennikel)
1 gulrot, finhakket
1 hvitløksfedd, finhakket
(3 sopp i skiver, om du har)
2 laubærblad
200 g Puylinser
3-4 dl Rødvin
2 buljongterninger
Kokende vann. Ca 4-5 dl.
Salt og pepper
4 ss olivenolje eller smør

GJØR SLIK

1. Hakk løken i småbiter.
2. Stek løk på medium varme til den er nesten gjennomsiktig.
3. Skru ned varmen og ha i hvitløk, selleristang og gulrot
Stek i 1 minutt. Har du sopp, hiv skivene i nå og stek i 3 min.
4. Vask linsene. Ha i dem i gryta Hell så over det kokende buljongvannet.
5. Når buljongvannet nesten er kokt inn, har du i rødvinen.
6. La det småkoke i omlag 20 minutter, til alt er mykt. Smak deg til med salt og pepper. Sausen skal ha tyknet, og linsene bittelitt al dente. Sving over godt med olivenolje eller rør i smør.
7. Spis gryta som den er, eller som en lun salat dagen etter. Du kan og servere den med en myk potetstappe.

Serveringsforslag:
Rett før gryta er ferdig, steiker du den tidligerenevnte rå pølsa i heit steikepanne.
Del ikke pølsa opp! Ikke ennå.
Stek den på alle sider til du har en mørk skorpe. Ha pølsa oppi linsegryta, og småkoke i 4 min- til pølsa er gjennomstekt. Glem ikke pølsekraften i steikepanna -Spe gjerne på med litt kokende vann for å få med all den gode smaken. Hell saften så over i gryta.
Jeg har prøvd både rå chorizo og rå salsicciapølse, og min preferanse ligger på sistenevnte italienske fennikelpølse. Den får du kjøpt på alle store dagligvareforretninger.
Linsegryta serveres med hele pølsa i, og den brekker du enkelt opp med en tresleiv når du øser fra gryta og opp i skålene.

Legg til i handlevogn