Denne hvite pizzaen har smaksrike toppinger som karamellisert løk og fenikkelmarmelade og spinat i hvitløk. Toppet med myk chevre og den parmesanlignende Østavind-osten fra Tine får pizzaen en god balanse. Oliven eller skinke til slutt løfter enda et hakk. (Osten får du i alle dagligvarebutikker).
Lag pizzadeig først. Mens den hever, lager du toppingene; spinat i hvitløk og de karamelliserte grønnsakene.
TIPS! Lag deigen kvelden før, så sparer du tid. Sett i såfall til heving i kjøleskapet og ta den ut 1 time før du skal bruke den.
STEG 1. Pizzadeig, 4 pers
3 ss smeltet smør 1,5 dl vann salt 4 1/2 dl hvetemel 1/5 del fersk gjær eller 1/3 pk tørrgjær
GJØR SLIK
1. Varm opp smøret til det er smeltet 2. Hell vannet i smørgryta. Pass på at smørvannet er lunkent, og ikke er for varmt. 3. Hell smørvannet i melet sammen med gjæren, og elt godt, ca 10 minutter til du har en smidig deig. 4. Sett til heving under et klede. Enten minst halvannen time i romtemperatur eller natten over i kjøleskap. Bakedagen setter du ovnen på aller høyeste temperatur, varmluft.
STEG 2 Karamellisert løk og fenikkel
4 ss smør 1 fenikkel, i tynne skiver 1 løk, i tynne skiver 2 ss balsamicoeddik 1 ss sukker 1 olje grovt salt Pepper
GJØR SLIK
1. Bruk en tykkbunnet gryte, helst en emaljert jerngryte. 2. Sett på medium varme. Ha i 2 ss smør og deretter den tynnskivede fenikkelen og løken. 3. Rør godt, og skru ned varmen etter ca 5 minutt. 4. Rør i 2 ss smør, og ha i balsamico og sukker. 5. La det karamellisere seg, ca 10-15 min. Lag spinat i hvitløk samtidig som fenikkelblandingen småkoker.
STEG 3. Spinat i hvitløk.
3-4 håndfuller spinat, grovhakket (eller mangold) 2 hvitløksfedd, presset 1 ss olivenolje litt salt 1 ts tørket eller fersk timian eller oregano (Bittelitt sitronsaft, om du har)
GJØR SLIK
1. Ha spinaten i ei gryte, og varm opp til spinatbladene faller sammen. La det surre til vannet har fordampet. Dette er viktig for godt resultat. 2. Ha i de pressede hvitløksfeddene, salt og urter. (og evt litt sitronsaft)
STEG 4 Press ut pizzaen på et lett melet bakebrett. Prøv å bevare luftboblene i deigen.
STEG 5 Hvit pizzasaus
2 ss olivenolje 1 hvitløksfedd, presset 6 ss creme fraiche 1 ts salt 1 ts Dijonsennep, om du vil. Bland sammen.
STEG 6 Sett sammen pizza! 1. Spre den hvite pizzasausen utover pizzabunnen. 2. Ha over spinatblandingen. 3. Ha over fenikkel- og løkmarmeladen. 4. Dryss over 200 g. revet Østavind ost. 5. Smuldre over en fersk rull chevre. Har du oliven, soltørkede tomater eller vellagret skinke, hiv det på. 6. Stek nederst i ovnen på høyeste varme (varmluft) til osten er smeltet. Steketid varierer fra ovn til ovn.
Mange av mine oppskrifter er råvareinspirert, også denne. I år ble familien min og jeg er medlemmer av et andelslandbruk, og har høstet uante mengder mangold. -Hva kan vi bruke denne bladgrønnsaken til, lurte vi, annet enn i omelett, stuing og gryte? Løsningen ble pizzatopping. Topping ble også fenikkelen vi hadde med hjem etter en høstedag på åkeren. For å rendyrke fenikkelens søtsmak, karamelliserte vi den sammen med løk. Godt, og en veldig populær oppskrift på nettsiden her!